Okända djur namngivna efter orsabor

Två insekter som är nya för vetenskapen har hittats i skyddsvärda skogar och namngivits efter naturforskarna Kjell Hedmark och Bengt Oldhammer som bor i Orsa.

De nya arterna av de två gallmyggorna beskrevs i den vetenskapliga tidskriften ZooTaxa häromdagen. En av dem har fått namnet Camptomyia oldhammeri. Den hittades i fjol i en skyddsvärd skogs längs Unnån i Orsa. Gallmyggan med namnet Camptomyia hedmarki hittades i en skyddsvärd skog med bombmurkla i Lappland.

Det är de tyska forskarna Mathias och Catrin Jaschhof från Station Linné på Öland som hedrat de båda orsaborna för insatser i skogen.

Klicka på artikelbilden nedan för att komma till artikeln i tidskriftens artikeldatabas.

Artikel: Mathias Jaschhof & Catrin Jaschhof – New and rarely found species of asynaptine Porricondylinae (Diptera: Cecidomyiidae) in northern Europe, Zootaxa 2019-05-14.

(Se även denna länk för bl.a. enkel sökning av ytterligare artiklar av författarna.)

– Gallmyggan i Orsa fångades i en oskyddad naturskog och sådana är det ont om. Tyvärr avverkas skyddsvärda miljöer i stor omfattning av skogsbruket idag. Det är bekymmersamt, säger Bengt Oldhammer.

Faktum är att i fjol hittades två för vetenskapen nya arter gallmyggor i två olika skyddsvärda, men oskyddade, naturskogar längs Unnån i Orsa. En av dessa arter är dock ännu inte namngiven, då det behövs mer material för att kunna göra en vetenskaplig beskrivning.

Insamlingen i fjol fick dessvärre avslutas ett par månader för tidigt på grund av torkan, då få gallmyggor var i rörelse. I år ska projektet fortsätta och forskarna kommer att sätta upp ett antal insektsfällor som ska vittjas under några månaders tid med start i juni.

15 juni ska Naturskyddsföreningen i Orsa ha en exkursion till Unnåns svämskogar med bland annat Peter Turander som ledare. Det var han som var initiativtagare till projektet Unnåns svämskogar 2018.

Malaisefälla i Orsa med forskarna Mathias och Catrin Jaschhof från Station Linné på Öland. Kjell Hedmark längst till höger. Foto: Bengt Oldhammer

Se även inlägget ”Unik naturinventering utförd i Orsa”.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.